Close

El salt estratosfèric a internet

Felix Baumgartner va trencar la barrera del so el passat 14 d'octubre amb el seu salt estratosfèric realitzat a aproximadament 39 km de la Terra dins el projecte Red Bull Stratos. Baumgartner va batre diversos rècords aquell dia, no només el de la velocitat del so. La retransmissió va batre rècords d'audiència en directe a través d'internet i televisió. A Espanya 4,3 milions de persones seguiren el salt (el 27,8% de la quota) a través del canal Teledeporte.

L’emissió en directe del portal YouTube va tenir pics de més de 8 milions de persones, xifra que ha fet del salt del paracaigudista la retransmissió amb més espectadors simultanis de la història del portal, segons afirma el web de Google al seu bloc oficial.

L’Associació Europea de Punts Neutres Euro-IX i el Centre de Coordinació de xarxes IP europees (RIPE NCC) han analitzat el tràfic dels punts d’intercanvi d’internet (Internet Exchange Point, IXP), el català CATNIX, gestionat pel CSUC, entre ells, durant el salt de Baumgartner, com en casos anterioment estudiats, l’Eurocopa 2012 o els Jocs Olímpics de Londres.

L’estudi ha comparat el tràfic del diumenge 14 d’octubre amb el patró habitual dels diumenges a la tarda. El llançament a l’estratosfera del globus amb el paracaigudista va tenir lloc a les 15.30 UTC, a les 18.07 UTC Baumgartner va iniciar el salt i a les 18.17 UTC va arribar a la Terra.

Alguns punts d’intercanvi mostren increments espectaculars del tràfic relacionats amb l’esdeveniment Red Bull Stratos. És el cas de DECIX Hamburg (Alemanya), GigaPIX (Portugal), LONAP (Regne Unit) i VIX (Àustria) les quals incrementaren els nivells de tràfic durant la retransmissió. Les gràfiques de VIX i LONAP es mostren a les figures inferiors. El període entre el llançament del globus i l’aterratge de Felix Baumgartner està marcat amb un fons gris a les gràfiques estudiades. Tant a VIX com a LONAP, els nivells de tràfic del dia estudiat van començar de forma rutinària, però van experimentar un increment espectacular després del llançament del globus i es van mantenir alts fins quasi el moment de l’aterratge.

Tràfic de VIX durant el salt de Baumgartner Tràfic de LONAP durant el salt de Baumgartner
Volum de tràfic a VIX (viena, Àustria) Volum de tràfic a LONAP (Londres, Regne Unit)

Alguns punts d’intercanvi mostren un pic més estret just després de l’aterratge. Això podria ser degut a que molta gent va mirar una versió en diferit de l’esdeveniment potser per exemple la seva línia de flux de dades no funcionava com s’esperava.

Al gràfic inferior es pot veure el tràfic del CATNIX durant el dia del salt. Al final de la retransmissió va haver-hi un descens clar, probablement relacionat amb la retransmissió en directe de l’esdeveniment, comentada al principi d’aquesta informació, a través de Teledeporte. Així, molta gent va decidir seguir la retransmissió en directe del salt a través de la televisió i va desconnectar-se de la xarxa.

Tràfic de CATNIX durant el salt de Baumgartner
Volum de tràfic al CATNIX

Per a més informació, clica aquí.

CATNIX. Punt neutre de connexió a internet de Catalunya