Close

Serveis

Servidors arrel de noms F, J, K i L

El CATNIX posa a disposició dels seus participants rèpliques de quatre servidors arrel de DNS (Domain Name System), F, J, K i L, a més de rèpliques del .com, .net i .cat.

Els servidors DNS, que tradueixen els noms de domini a adreces IP, treballen jeràrquicament. Així, per resoldre l’adreça www.catnix.net, es consultarà un servidor arrel, un del domini .net i, finalment, un del domini catnix.net, que ens retornarà l’adreça IP demanada. Per tant, per consultar qualsevol adreça, primer cal preguntar un servidor arrel. Com més a prop estan els servidors arrel, més ràpid s’hi arriba i més ràpida és la resposta.

Existeixen 13 servidors arrel (de l’A a l’M) operats per diferents entitats. El reduït nombre de servidors arrel i l’elevada concentració als Estats Units (10 en territori nord-americà, 2 a Europa i un al Japó) es traduïa en una debilitat en seguretat i estabilitat, especialment pel que fa als atacs de DDoS.

D’aquí la necessitat de rèpliques distribuïdes arreu del món, i és que quan el DNS no funciona o se’n degrada l’accés, aplicacions habituals com ara el web o el correu es veuen inutilitzades o penalitzades.

Els servidors arrel que es troben disponibles al CATNIX són gestionats per:

CATNIX. Punt neutre de connexió a internet de Catalunya