Close

Renovada la rèplica del servidor arrel de noms F

S'ha renovat la rèplica del servidor arrel F, gestionada per la nord-americana Internet Systems Consortium (ISC), al Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX). Amb aquesta renovació, s'han substituït els anteriors equips, els dos Cisco 7304 i els dos Cisco catalyst 2950, pels dos actuals Cisco 2951.

El canvi d’encaminadors s’ha realitzat sense talls en el servei, i és que durant la substitució del primer, la càrrega l’ha absorbit el segon, i a l’inrevés.

El servidor arrel de noms F es va instal·lar al CATNIX l’any 2005 amb suport IPv4 i IPv6, amb l’objectiu d’incrementar la seguretat en cas de denegació del servei distribuït (DDoS).

El Servidor de Noms (DNS) és un dels pilars d’internet i es basa en una estructura jeràrquica on milions de servidors al món tenen part de la informació necessària perquè el sistema funcioni. L’arrel del sistema l’integren 13 servidors anomenats de l’A a l’M, 10 dels quals es troben als Estats Units, dos a Europa i un al Japó. La distribució de rèpliques arreu del món s’explica per la necessitat de millorar la seguretat i disponibilitat del servei, ja que quan el DNS no funciona o es degrada, les aplicacions habituals (web, correu, etc.) queden inutilitzades o penalitzades.

Els membres del CATNIX poden dirigir-se a peering@isc.org per posar-se en contacte amb ISC. Per a la resta de servdiros arrel de DNS, les adreces de contacte són:

  • Per a root-J, .com i .net de Verisign: peeringOPS@verisign.com
  • Per a root-L d’ICANN: catnix@suport.cesca.cat
CATNIX. Punt neutre de connexió a internet de Catalunya