Close

El CATNIX s’afegeix a la iniciativa MANRS

El Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX) és des d'aquest mes d'octubre nou membre de MANRS, una iniciativa global que vetlla per la seguretat i l'eficiència dels encaminadors.

Formar part de MANRS com a punt neutre (IXP) implica complir, com a mínim, tres dels cinc requisits que s’exigeixen. El CATNIX els compleix tots cinc, fet que fins a dia d’avui només havia aconseguit el Neutral Internet Exchange (NL-IX).

Els requisits són:

  • Filtratge de rutes. El CATNIX utilitza un servidor de rutes de Bird per validar els anuncis de ruta rebuts i, posteriorment, filtrar-los a altres peers.
  • Promoure la iniciativa entre la comunitat IXP. Aquesta acció contempla, a la vegada, la disposició del CATNIX a informar dels beneficis d’aplicar els criteris de MANRS entre els seus membres, a donar-los assistència perquè els apliquin o a fer-ne difusió, entre altres.
  • Protegir la plataforma d’intercanvis. Ho fa a través d’una política en què s’especifica el tràfic no permès.
  • Facilitar la comunicació i cooperació entre operadors de xarxa.
  • Proporcionar eines de monitoratge i depuració. Per exemple, l’eina Looking Glass, una de les més destacades del CATNIX.

Amb el CATNIX, el CSUC ja compta amb dos dels seus serveis dins la iniciativa MANRS, i és que el maig d’aquest mateix any també s’hi va afegir l’Anella Científica com a Proveïdor de Serveis d’Internet (ISP).

Què és MANRS?

Mutually Agreed Norms for Routing (MANRS) és una iniciativa global, amb el suport de l’Internet Society (ISOC), per protegir internet de forma activa.

La participació a MANRS de punts neutres com el CATNIX és un pas endavant per aconseguir una infraestructura de rutes més segura i robusta.

Descobreix què és MANRS

CATNIX. Punt neutre de connexió a internet de Catalunya